PARAFFIN

Známka prospěšnosti (jako ve škole): 4

Další názvy: informace není k dispozici

Původ: syntetický – ropný

Účel: zvláčňující, řídí viskozitu

Charakteristika:

  • může se hromadit v ledvinách, játrech a lymfatických uzlinách
  • vytváří vodotěsnou vrstvu
  • podporuje ucpávání pórů
  • podporuje tvorbu vrásek
  • může dráždit pokožku (podle čistoty parafínu)
  • zabraňuje dýchání pokožky
  • zabraňuje přirozeným funkcím pokožky
  • vysušuje pokožku

Parafínové a uhlovodíkové vosky získávané z ropných frakcí za pomoci krystalizace a pomocí rozpouštědel.
Parafíny jsou ropné produkty, které jsou vytvořeny na základě destilace ropy – mimo jiné jsou obsaženy na dně nádrží s ropnými surovinami. Očištěné parafíny nebo minerální oleje (Paraffinum liquidum) jsou zpracovány pro kosmetické potřeby, stejně jako pro výrobu svíček, podlahových vosků, leštidel a krémů na boty. I vazelína, který je často používaná jako základní složka pro masti a krémy (například Oriflame – Zázračný kelímek), je ropný produkt s výše jmenovanými vlastnostmi.
Ropné produkty jako vazelína, parafín, minerální oleje a parafínové vosky se používají jako velmi levná náhrada výrazně hodnotnějších rostlinných olejů, které mají oproti ropným látkám zdraví prospěšné vlastnosti, ale jsou pro výrobce cenově nevýhodné.

Kosmetika obsahující PARAFFIN například::
Just – Fusscreme (krém na nohy)
Nivea – Wind & Wettercreme
Sebamed – Clear Face Waschsyndet
Shiseido – Concealer Pen
Sisley – Radiant Glow Express Mask
Yves Saint Laurent – Rouge Volupte
a mnoho a mnoho dalších produktů. Ropné látky jsou nejčastěji zastoupenou složkou v konvenční kosmetice.

parafin

foto: 19779889@N00