PETROLATUM

Známka prospěšnosti (jako ve škole): 5

Další názvy: Petrolatum, Vaseline, Gelbes Vaselin, Paraffin, Gelbes, Paraffinum Flavum, Vaselinum Flavum, weiße Vaseline, weißes Vaselin, White Soft Paraffin, weisse Vaseline

Původ: syntetický – ropný

Účel: promaštění

Charakteristika:

  • může se hromadit v ledvinách, játrech a lymfatických uzlinách
  • vytváří vodotěsnou vrstvu
  • podporuje ucpávání pórů
  • podporuje tvorbu vrásek
  • může dráždit pokožku (podle čistoty parafínu)
  • zabraňuje dýchání pokožky
  • zabraňuje přirozeným funkcím pokožky

Parafíny jsou ropné produkty, které jsou vytvořeny na základě destilace ropy – mimo jiné jsou obsaženy na dně nádrží s ropnými surovinami. Očištěné parafíny nebo minerální oleje (Paraffinum liquidum) jsou zpracovány pro kosmetické potřeby, stejně jako pro výrobu svíček, podlahových vosků, leštidel a krémů na boty. I vazelína, který je často používaná jako základní složka pro masti a krémy (například Oriflame – Zázračný kelímek), je ropný produkt s výše jmenovanými vlastnostmi.
Ropné produkty jako vazelína, parafín, minerální oleje a parafínové vosky se používají jako velmi levná náhrada výrazně hodnotnějších rostlinných olejů, které mají oproti ropným látkám zdraví prospěšné vlastnosti, ale jsou pro výrobce cenově nevýhodné.

Kosmetika obsahující PETROLATUM například::
Dove – Creme
Essence – Handcreme (krém na ruce)
Forever – Aloe Lotion
Hydrogalen – Hydrogalen Salbe
L’Oréal Paris – Nutri Lift
La Roche-Posay – Anthelios Xl Lsf 50+ Creme
Mary Kay Cosmetics – Timewise® 3-In-1 Cleanser For Normal
Neo Strata – Bionic Face Cream
Neo strata – Renewal Creme
Vichy – Liftactiv Cxp
a mnoho a mnoho dalších produktů. Ropné látky jsou nejčastěji zastoupenou složkou v konvenční kosmetice.

parafin

foto: 19779889@N00